Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Οργή στη δίκη των νεοναζί για τη δολοφονία 10 μεταναστών

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου δεκάδες οχήματα μέσων ενημέρωσης, μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για την διεξαγωγή της δίκης. Η γερμανική κοινή γνώμη, που περίμενε επί μήνες τη δίκη, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όσα εκτυλίσσονται στο Μόναχο αλλά και για τα μέλη της οργάνωσης, η οποία -σχεδόν ανενόχλητη- δολοφονούσε επί χρόνια σε διάφορα σημεία της Γερμανίας με ρατσιστικά κυρίως κίνητρα.
Κύρια κατηγορούμενη η Μπεάτε Τσέπε, η οποία κατηγορείται για συνέργεια σε όλα τα εγκλήματα της οργάνωσης, ανάμεσα στα οποία και η δολοφονία εννέα μεταναστών: οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα: του Θεόδωρου Βουλγαρίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2005.
Όπως αναμένονταν, η δίκη ξεκίνησε μετ΄ εμποδίων με τους συνηγόρους υπεράσπισης να προσπαθούν να διακόψουν τη δίκη επικαλούμενοι μεροληψία του προέδρου του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκέτσλ. Για το σχετικό αίτημα θα αποφανθεί η ομοσπονδιακή εισαγγελία.
Ανακρίσεις προς τη λάθος κατεύθυνση
Η πολυετής αναμονή, μέχρι να έρθει αυτή η μέρα, ήταν εξαιρετικά ψυχοφθόρα για τους συγγενείς. Κατ΄αρχην αναμονή για να εντοπιστούν οι δράστες, που οι ανακριτικές αρχές αναζητούσαν επίμονα στο οργανωμένο έγκλημα, και όχι σε νεοναζιστικά κυκλώματα, παρά τις οφθαλμοφανείς ενδείξεις που διέθεταν. Επί 13 χρόνια οι δύο βασικοί δράστες, ο Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρντ με τη βοήθεια της Μπεάτε Τσέπε και με ψεύτικες ταυτότητες που προμηθεύτηκαν από συνεργάτες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, δολοφόνησαν 10 ανθρώπους με ρατσιστικά κίνητρα, έβαλαν βόμβες και λήστεψαν τράπεζες πριν συλληφθούν το Νοέμβριο του 2011 και στη συνέχεια να αυτοκτονήσουν.
Σε όλο αυτό διάστημα οι ανακριτικές αρχές δεν έκαναν ούτε μια σκέψη να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που διέθεταν από τους μυστικούς πράκτορες. Αντίθετα προσπάθησαν να σπιλώσουν τη μνήμη των θυμάτων με υποψίες για την ηθική τους ακεραιότητα. Κι αυτό είναι που πονάει ιδιαίτερα τους συγγενείς. Εάν οι αρχές είχαν αντιδράσει έγκαιρα πολλά από τα θύματα θα ήταν ακόμη ζωντανά.
Πικρή γεύση για τους συγγενείς
Οι συγγενείς των θυμάτων συνδέουν πολλές προσδοκίες από την ακροαματική διαδικασία. Έχουν την ελπίδα ότι μετά από τα λάθη και τις παραλείψεις που «ντρόπιασαν» τις διωκτικές αρχές, θα γίνει δικαστική επεξεργασία της υπόθεσης και θα δοθούν απαντήσεις στο μεγάλο ερώτημα, γιατί καθυστέρησε τόσα χρόνια η σύλληψη των δραστών. «Το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει του πολίτες του από την ακροδεξιά βία» υποστηρίζει ο Μεχμέντ Νταμιγκύλερ, δικηγόρος στο Βερολίνο, που εκπροσωπεί δύο οικογένειες Τούρκων θυμάτων. «Μένει μια πικρή γεύση, όταν γίνονται λάθη ακόμη και σε θέματα που αφορούν στον τύπο».
Οι πελάτισσές του θα είναι παρούσες τη Δευτέρα, στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Θέλουν να δουν με τα μάτια τους, ότι δεν πρόκειται για μαύρη τρύπα, ότι δράστες είναι φτιαγμένοι από κρέας και αίμα, να καταλάβουν τι έγινε τότε και γιατί η τύχη ήταν τόσο σκληρή με την οικογένειά τους. Θέλουν δικαιοσύνη, θέλουν να δουν τους δράστες να ζητούν συγγνώμη και επιτέλους να μάθουν ποιοι ήταν οι μυστικοί πληροφοριοδότες και ποιος ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών».
Η δίκη σε νούμερα
Έχει χαρακτηριστεί και ως η δίκη του αιώνα από τα γερμανικά ΜΜΕ όχι μόνο λόγω της σημασίας της, αλλά και του αριθμού των συμμετεχόντων.
• 5 δικαστές υπό την προεδρία του Μάνφρεντ Γκετλς, και 3 αναπληρωματικών σε περίπτωση κωλύματος
• 5 κατηγορούμενοι
• 11 συνήγοροι υπεράσπισης
• 22 εμπειρογνώμονες, μεταξύ αυτών ψυχίατροι και ιατροδικαστές
• 77 πολιτικοί ενάγοντες, τους οποίους εκπροσωπούν 53 δικηγόροι
• 80 δικάσιμες ανά τρεις κάθε εβδομάδα, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2014. Ήδη το δικαστήριο προειδοποίησε ότι ο χρόνος δεν επαρκεί.
• 250 θέσεις εκ των οποίων οι 50 για τα ΜΜΕ
• 488 σελίδες περιλαμβάνει το κατηγορητήριο
• 606 μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν
• 280.000 σελίδες περιλαμβάνουν οι 600
Πηγη:http://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου